Petua cara mengeluarkan KWSP akaun 2 suami dan isteri untuk membeli rumah

November 30, 2011 by PetuaTerbaik · Leave a Comment
Filed under: Isu Semasa, Petua 

Assalamualaikum semua, kali ini ini kami ingin berkongsi bagi pasangan yang baru berkahwin atau yang dah lama berkahwin tapi bercita-cita untuk membeli rumah. Maka ini boleh jadikan panduan untuk anda semua bagi mengeluarkan wang simpanan KWSP anda dengan lebih mudah lebih-lebih lagi jika anda ingin mengeluarkan kwsp akaun 2 suami isteri anda untuk membeli rumah. Panduan ini adalah untuk mereka yang membuat pinjaman dengan bank untuk membeli rumah baru.

1) 2 salinan  S&P atau Sales Purchase Agreement (SAP) atau Sales and Purchase Agreement (S&P / SNP) atau surat perjanjian jual beli rumah yang telah disahkan salinan asal / certified copy oleh Lawyer pemaju atau peguam Pemaju yang telah di duti stamp.
2 salinan ini adalah utk 1 bagi  suami dan 1 bagi isteri.

2) 2 salinan Tawaran Kelulusan Pinjaman dari Bank yang telah disahkan salinan asal / certified copy) oleh Lawyer bank atau peguam bank yang telah di duti stamp. 2 salinan ini adalah untuk 1 bagi suami dan 1bagi isteri.

3) Sijil Asal Nikah

4) IC / Kad pengenalan  Suami dan Isteri

5) Borang Pengeluaran Perumahan KWSP 9C (AHL)

Mengikut perbualan talian telefon dengan helpdesk KWSP, borang tersebut hendaklah diisi dan dilampirkan berasingan jika kita hendak keluarkan akaun kwsp bagi suami dan bagi isteri (akaun 2).

Oh ya jangka masa pengkreditan untuk pemindahan duit simpanan KWSP akaun 2 itu akan mengambil masa di dalam 7 – 15 hari masa bekerja.

Sekian sahaja, jika ada kemaskini, kami akan kemaskinikan di sini.

Incoming search terms:

  • cara mengeluarkan duit kwsp (316)
  • keluarkan duit kwsp (282)
  • keluar duit kwsp (249)
  • cara keluarkan duit kwsp (222)
  • cara mengeluarkan wang kwsp (220)
  • kwsp akaun 2 (182)
  • macam mana nak keluarkan duit kwsp (128)
  • cara nak keluarkan duit kwsp (120)
  • cara keluarkan kwsp (120)
  • keluar duit kwsp akaun 2 (118)
  • cara mengeluarkan akaun 2 kwsp (114)
  • keluar duit kwsp beli rumah (110)
  • cara mengeluarkan kwsp (90)
  • cara keluarkan duit kwsp akaun 2 (84)
  • keluarkan duit kwsp akaun 2 (84)
  • cara nak keluar duit kwsp (80)
  • nak keluarkan duit kwsp (70)
  • cara keluar duit kwsp (66)
  • nak keluar duit kwsp (64)
  • cara keluar duit kwsp untuk beli rumah (54)

Pengalaman tukar telco dari Digi ke Umobile (MNP) (Mobile Number Portability)

October 10, 2011 by PetuaTerbaik · 4 Comments
Filed under: Isu Semasa, Troubleshooting 

Hari ini kami ingin berkongsi mengenai penukaran perkhidmatan talian mudah alih DIGI ke Umobile dengan MENGEKALKAN NOMBOR TELEFON KAMI YANG SEDIA ADA itulah yang disebut sebagai MNP… kerana baru-baru ini pihak UMOBILE menawarkan pakej internet prepaid yang murah dan mampu milik untuk semua. Cuma RM 28 sahaja untuk 3o hari, anda sudah mampu memiliki perkhidmatan internet setiap bulan !! 100 minit panggilan percuma sebulan kesemua operator dan 30 free sms !!

Jadi ini adalah pengalaman kami,

1. Situasi kami ialah kami menggunakan DIGI postpaid iaitu line.

2. 8 Oktober 2011 SABTU 10.40 am
Kami pergi ke DIGI untuk menyelesaikan semua bil-bil tertunggak kami pada hari tersebut. Kami tidak potong ye line tersebut…Kami just bayar kesemua hutang kami…

3. SABTU 10.50 am

Kami pergi ke Umobile untuk  register dengan mengekalkan nombor kami iaitu 016.

4.SABTU  8.10 pm

Kami dapat sms dari pihak Umobile “Thank you for your request to switch to U Mobile.  Awaiting for your current service provider to confirm & to update you once your request is processed.”

5. AHAD 12.55 PM

Kami dapat SMS dari pihak Umobile “Thank you for choosing U Mobile. Your porting request has been accepted. Your new SIM will be fully activated within an hour. Call 018-3881318 for further info.”

6. AHAD 1.13 PM
Kami dapat SMS dari pihak DIGI pula “Your request to port out is currently in process by your new service provider. For further assistance, please call your new service provider.”

7. AHAD 1.55 PM
Selepas 1 jam menunggu, kami menukar simcard DIGI kepada UMOBILE, ini ialah keputusannya.

- Kami boleh buat call. Nombor panggilan memang nombor kami.
– Orang lain tidak boleh call kami. Apabila kami uji dengan telefon kawan kami. Kami dengar “Your call cannot be reached at the moment”. (kami dapat SMS dari Voicemail mengatakan ada beberapa Missed call dari simcard DIGI lama kami)
– Kami tidak boleh surf internet.
– Orang lain hantar  sms kepada kami, tetapi tidak sampai. (Ia sampai ke simcard DIGI lama kami)
– Kami tidak boleh hantar sms kepada orang lain.

8. AHAD 2.00 PM
Kami cuba call UMOBILE customer service, tetapi agak susah untuk dihubungi. next day we call back.

9. ISNIN 11.30 am
Kami cuba call UMOBILE, Alhamdulillah dapat. Kami bertanyakan tentang adakah talian kami sudah diaktifkan atau belum. Pihak UMOBILE kata sudah aktif. Pihak UMOBILE tertinggal setting utk aktifkan fungsi internet ini kerana katanya melalui proses MNP ia perlu setting semula.
Kami try internet…. dah ok….. Fuhhh…. Patutlah internet tidak boleh masuk…… tertinggal setting rupenyerrr…

10. ISNIN 11.30 am
pada ketika ini, orang lain masih tidak boleh call kita, sms belum berfungsi,  tetapi kita boleh call orang. internet pun dah berfungsi….

11. ISNIN 2.00 pm
Call semula beritahu pihak UMOBILE internet dah ok, tetapi call masuk dan sms tidak berfungsi lagi. UMOBILE suruh tunggu di talian, agak lama juga. Akhirnya setelah 15 minit berlalu. Pihak UMOBILE mengatakan ia sudah reset semula setting. Kami bertanya apakah masalahnya, Pihak UMOBILE mengatakan pihak DIGI belum membuat penerimaan keluar (Port Out).. I’m not sure sama ada UMOBILE atau pihak DIGI yang tak buat lagi….. after that,
SEMUA FUNGSI DAH BOLEH… call in, call out, sms keluar, sms masuk, internet yahoooo cuma RM 28 internet sebulan !

12. ISNIN 2.15 pm
kami dapat SMS dari pihak DIGI pula “Your request to port out was successful. We thank you for being our customer and hope that we can serve you again in the near future.” Hmmm… baru dapat sms dari pihak DIGI…. jadi sape yg buat lambat sebenarnya ???????

Incoming search terms:

  • tukar celcom ke u mobile (70)
  • switch digi to umobile (66)
  • switch to umobile (58)
  • u mobile internet setting (56)
  • u mobile ok ke (54)
  • cara tukar digi ke u mobile (48)
  • umobile mnp (44)
  • switch to u mobile (40)
  • change digi to umobile (40)
  • MNP UMOBILE (39)
  • u mobile mnp (38)
  • how to switch to umobile (36)
  • tukar digi ke u mobile (34)
  • cara tukar telco (32)
  • digi switch to umobile (32)
  • umobile kuantan (30)
  • mnp to u mobile (30)
  • tukar digi ke umobile (28)
  • how to switch digi to umobile (26)
  • tukar telco (22)

Malaysia Speed Trap 2011 Hari Raya Location Perangkap Laju Laser Gun Camera Kamera

August 30, 2011 by PetuaTerbaik · Leave a Comment
Filed under: Isu Semasa 

Hari raya people will balik kampung.. If many people balik kampung, suppose it will be many car, bus, motorcycle and etc. This Malaysia Speed trap 2011 is very useful to driver. So i got a bunch The Location of Speed Trap
Take notes drivers.

Plus North Highway (From KL):
1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit

Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

Plus South Highway:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 – Km 249 (Persimpangan Seremban – Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Center:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam
Jaga-jaga

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 – Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang – Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras
22- MRR2 ke damansara,antara batu cave ke Bandar baru selayan

Incoming search terms:

  • speed trap camera malaysia (189)
  • speed trap camera (158)
  • new speed trap camera malaysia (116)
  • speed trap camera locations (102)
  • plus highway speed trap camera (94)
  • speed camera malaysia (82)
  • malaysia speed trap camera (74)
  • speed trap camera locations malaysia (60)
  • kamera speed trap (46)
  • speed trap Malaysia (42)
  • speed camera locations malaysia (42)
  • speed camera plus highway (38)
  • malaysia speed trap (24)
  • speed trap malaysia 2011 (22)
  • speed trap camera locations in malaysia (18)
  • plus highway speed camera (18)
  • speed traps in malaysia (18)
  • camera speed trap malaysia (16)
  • speed trap camera in malaysia (16)
  • plus highway speed trap location (14)

Next Page »

Images hosting provided by ImageShack Via ImageShack Migration plugin

Desclaimer : This website and the Materials are provided "as is" and "as available", without warranty of any kind, implied, express or statutory. Petua Terbaik or PetuaTerbaik.kaer-media.org shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information or Materials obtained from this website. We are also not hosting the material, the material we get are only link from other site. Penafian : Petua Terbaik tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kami juga tidak membekalkan bahan di server kami, bahan yang kami dapat adalah pautan dari web yang lain.
This site is protected by WP-CopyRightPro