RESEPI ISTIMEWA – Ayam Panggang Berempah

November 3, 2010 by PetuaTerbaik
Filed under: Resepi Terbaik 

Hari ini, saya nak share resepi…hhmm..memang sedap…iaitu RESEPI AYAM PANGGANG BEREMPAH…husband dan anak-anak memang suka makan ayam…then last Ramadhan try buat resepi ni dan kuah / sos untuk cicah…memang licin hingga menjilat jari..ehehe..kalah KFC. ;-)

Bahan-bahannya :-

Seekor ayam di potong 4, atau ikut citarasa masing dan di bersihkan.
Kelar bahagian luar ayam, sebab nyer untuk bahan perapan lagi meresap hingga ke dalam isi ayam.

Bahan Perap: -

2-3 ulas – Bawang putih dan merah
Halia sebesar ibu jari
1-2 btg – Serai
1 sudu – Serbuk Ketumbar
1 sudu – Serbuk Rosemary Herbs ( memang sedap rase dan aroma kalu letak rempah ni )
1/2 sudu – Serbuk Oregano
1 ½ sudu besar Lea Perrin’s Worcester Sauce
1-2 sudu – Lada Hitam yang di tumbuk ( ikut tahap kepedasan yang anda suke )
1/2 sudu – Serbuk Kunyit ( untuk warna )
Garam secukup rasa.

Caranya :-

Perap ayam dengan bahan di atas yang telah di kisar selama lebih kurang 30 – 45 minit ( lagi lame lagi sedap ).
Letak kan ayam di dalam dulang pembakar dan bakar selama 30 – 50 minit atau sehingga garing.
Hidangkan bersama sos.

Bahan untuk sos :-

10 biji – Cili Padi yang berwarne hijau
2-3 ulas – Bawang Putih
Sedikit gula
Sedikit Perahan Limau Nipis atau air asam jawa.
sedikit garam.

Cili dan Bawang putih di mesin atau di tumbuk halus.Kemudian campurkan gula, air perahan limau dan sedikit garam.Masak di atas api yang perlahan untuk memekatkan sos. Sedia untuk di hidang bersama Ayam Panggang Berempah..Yummmy ;p..

Selamat Mencuba ! :-P

Incoming search terms:

  • resepi ayam panggang (14548)
  • resepi ayam bakar (10185)
  • resepi ayam golek (4348)
  • resepi ayam panggang berempah (3949)
  • resipi ayam panggang (2801)
  • resepi ayam bakar berempah (2757)
  • ayam panggang berempah (2150)
  • resepi ayam golek berempah (1340)
  • resipi ayam bakar (1329)
  • ayam bakar berempah (1199)
  • resepi ayam berempah (896)
  • resepi perap ayam (738)
  • resipi ayam golek (712)
  • resepi sos ayam panggang (458)
  • resepi ayam perap (415)
  • ayam bakar resepi (410)
  • Resepi Istimewa (410)
  • resepi ayam golek panggang (378)
  • ayam panggang resepi (345)
  • ayam golek berempah (336)

Comments

2 Comments on RESEPI ISTIMEWA – Ayam Panggang Berempah

  1. aina on Sun, 21st Nov 2010 11:34 am
  2. wow..sedapnyer..tapi malas nak masak..kalu order jer blh x? huhuh

  3. nana on Thu, 8th Dec 2011 8:06 pm
  4. Lea Perrin tu kan tak halal

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!





*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

 

You might also like :

Kecutkan Rahim selepas bersalin Proses melahirkan...
Petua Turun-temurun – Kebaikan tali Pusat Anak Hari ini...
Pontianak merayau di KM 42 Bukit Tinggi arah ke Kuantan Salam u...

Images hosting provided by ImageShack Via ImageShack Migration plugin

Desclaimer : This website and the Materials are provided "as is" and "as available", without warranty of any kind, implied, express or statutory. Petua Terbaik or PetuaTerbaik.kaer-media.org shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information or Materials obtained from this website. We are also not hosting the material, the material we get are only link from other site. Penafian : Petua Terbaik tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kami juga tidak membekalkan bahan di server kami, bahan yang kami dapat adalah pautan dari web yang lain.
This site is protected by WP-CopyRightPro