Masalah Eperolehan invalid certificate atau eperolehan login error

November 2, 2010 by PetuaTerbaik
Filed under: Software, Troubleshooting 

Bosan atau tidak tahu macam mana nak selesaikan dengan ralat di bawah sewaktu cuba install ePerolehan ?

ePerolehan Login Error

The following error was recorded

Invalid certificate. Please contact CDC Smart Card Unit. [CVP/2.0 600 Invalid Certificate. Please ensure that you have installed the client module in your PC. Go to http:\\www.eperolehan.com.my\en\utilities.aspx for detail instruction]

Hari ni aku berjaya menyelesaikan masalah Eperolehan invalid certificate satu problem yang amat rumit sekali selain SPEKS.

So, jika u all tengah mencari penyelesaian masalah yang terbaik, aku telah sediakan langkah atau solution bagi problem eperolehan ni. Berikut adalah langkah-langkah u all perlu buat : 

1) Pastikan card reader atau kad pintar dah dicocok pada USB komputernya.

2) Download Eprolehan dan install Access Module 2.2b

3) Download Eperolehan dan install Access Module 2.1C

Kemudian u all kena buat sedikit konfigurasi di Internet Explorer u all. (Eperolehan hanya boleh dijalankan menggunakan Internet Explorer sahaja). Jika u all berminat menggunakan Firefox, you all boleh download IETAB plugin for firefox di https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/92382/

Tools -> Internet Option Security -> Trusted Sites

Klik pada Sites ->  Klik Add untuk tambahkan  https://www.eperolehan.com.my/

Klik pada Custom Level.

Cari ActiveX sila enabled semua. Masalah selesai. Insya’Allah ~ :)

UPDATE 8 OGOS 2012:

Eg.cab windows block cannot verified atau unverified boleh lihat di link ini
http://home.eperolehan.com.my/v2/index.php/bm/muat-turun/utiliti-medium-akses-eperolehan

Incoming search terms:

  • www eperolehan com my en utilities aspx (474)
  • eperolehan invalid certificate (472)
  • www eperolehan com my\en\utilities aspx (422)
  • eperolehan login (380)
  • eperolehan utilities (364)
  • CDC Smart Card Unit (358)
  • eperolehan utilities aspx detail instruction (352)
  • CVP/2 0 600 Invalid Certificate (338)
  • eperolehan my utilities (324)
  • eperolehan login error (310)
  • espkb certificate error (300)
  • masalah eperolehan (296)
  • Invalid certificate Please contact CDC Smart Card Unit (248)
  • eperolehan certificate error (231)
  • eperolehan client module (208)
  • espkb certificate (188)
  • Invalid certificate Please contact CDC Smart Card Unit [CVP/2 0 607 Invalid Certificate Subject] (180)
  • invalid certificate eperolehan (165)
  • www eperolehan com my/en/utilities aspx (164)
  • Invalid certificate Please contact CDC Smart Card Unit [CVP/2 0 600 Invalid Certificate Please ensure that you have installed the client module in your PC (158)

Comments

15 Comments on Masalah Eperolehan invalid certificate atau eperolehan login error

  1. admin on Thu, 4th Nov 2010 9:23 am
  2. komen di sini, jika anda rasa ianya berbaloi… :)

  3. AbgZ on Thu, 4th Nov 2010 11:16 am
  4. Huhuhu ….. cantek ….. membantu orang ramai …. Peh explore for own satisfaction and beramal ……..huhuhu

  5. redloF on Sat, 13th Nov 2010 1:43 pm
  6. arr laa..kekadang user complain x leh akses ep / espkb…cara terbaik bagi aku ialah uninstall semua software yang berkaitan dengan espkb/ep,restart pc,install semula software² tadi,restart pc…test…alhamdulillah berjaya !!

  7. PetuaTerbaik on Sat, 13th Nov 2010 6:55 pm
  8. ic.. bagus redlof, tips yang berguna… kadang2 dia boleh jadi biol… ihihihi…

  9. ila on Wed, 3rd Aug 2011 11:50 am
  10. thanks…banyak membantu….

  11. ila on Wed, 3rd Aug 2011 2:13 pm
  12. o o….try download,xberjaya…..ade tak simpan file tu kat mana-mana web yang boleh di download tanpa menggunakan web e-perolehan…..amat2 lembap,n akhirnya failed…..tension sgt2….plz help me…..

  13. zak on Mon, 28th Nov 2011 12:16 pm
  14. Sangat meletihkan dan membosankan….. dah banyak masa habis kat sini… Dah banyak kali cuba download installer dari ePerolehan website… Tapi sangat lembab dan melembabkan… sangat2 tension….. Bolehkan ePerolehan fikirkan cara yang lebih mudah, tanpa perlu install ?.. Bayangkan anda outstation dan tak bawa card reader, macammana anda nak buat sesuatu pengesahan yang urgent kat ePerolehan?…… Fikirkanlah sesuatu yang memudahkan dan bukan menyusahkan….

  15. syarih on Thu, 2nd Feb 2012 2:27 pm
  16. kalau eperolehan lembap sangat letakkan no ip seperti berikut didalam fail host:

    10.131.0.66 http://www.eperolehan.com.my
    10.131.0.69 reporting.eperolehan.com.my
    10.131.0.70 home.eperolehan.com.my

    simpan fail tu. restart browser…cuba sekali lagi..pastikan anda guna line streamyx normal bukan AGnet.

  17. syarih on Thu, 2nd Feb 2012 2:41 pm
  18. berkaitan dengan masalah certificate error semasa nak guna espkb (explorer), download iProxy CA Cert Patch di http://www.anm.gov.my/main.php?Content=sections&SubSectionID=33&SectionID=30 dan ikutlah tatacara installation certificate nya..insyaallah akan selesai masalah itu.

  19. NaJiB on Thu, 8th Mar 2012 4:51 pm
  20. terima kasih… penat saya mencuba dan explore segala bagai.. akhirnya menjadi jgk lps buat ikut step awk.. huhu..

  21. aa on Thu, 3rd May 2012 11:42 am
  22. sakit jiwa ak wat bnda ni…da 2 hari…aduh tolonggggggg,,,,,,,

  23. Syarih on Thu, 31st May 2012 12:56 pm
  24. kena selalu cek website eprolehan dan anm.gov.my kerana mereka kadang2 update service tanpa kita tau…jadi masalah timbul bila tak buleh buka web…mengenai no ip web tersebut gunakan ping dan diikuti alamat web site atau portal tersebut maka akan dipaparkan no ip nya dan letakkan no ip tersebut di dalam host file…insyaallah akan selesai masalah.

  25. ramadan on Thu, 14th Jun 2012 8:35 am
  26. saya pengguna eperolehan untuk kerajaan.. masalah saya.. saya xbole buka pn web login eperolehan.. semua saya dah install.. hosts pn dah edit. ada boleh bantu x?

  27. syarih on Tue, 17th Jul 2012 3:53 pm
  28. masalah tak boleh buka web login eperolehan mungkin disebabkan oleh setting proxy didalam internet explorer. cuba buka internet explorer –> tools –> internet options–>connections–>LAN setting periksa bahagian kotak proxy setting. jika ada ditandakan disitu pastikan di buang semua tanda dibahagian ini. kalau boleh gunakan line internet streamyx biasa kerana jika guna line AGNet kadang-kadang tak boleh buka website eperolehan. (bergantung kepada setting network).

    tapi harus diingat sekiranya anda membuang tanda tersebut dan ESPKB tak boleh beroperasi maka anda perlu meletakkan balik tanda tersebut bila hendak menggunakan espkb.

  29. syarih on Tue, 17th Jul 2012 3:59 pm
  30. kalau dalam pejabat tu ada dua line iaitu line streamyx dan line ESPKB …jika tiada server anda boleh join kan kedua-dua line tu menggunakan satu rangkaian sistem networking saja. untuk menukarkan no ip semasa hendak menggunakan kedua-duanya gunakan netsetman yang boleh didownload di http://www.netsetman.com/index.php?s=nsm

    kalau pejabat tu ada server kena set proxy kat server supaya kedua-dua line tu boleh guna serentak.

Tell me what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!





*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

 

You might also like :

Kenapa kita dilarang menggunakan handphone di stesen minyak? Bahaya! Salam, u...
Kelebihan Nokia N8 USB on the go! Wow! Hai u all,...
[SOLVED] Solution Fix Oracle JInitiator SPEKS problem don’t show blank password or username input field text field Masalah...

Images hosting provided by ImageShack Via ImageShack Migration plugin

Desclaimer : This website and the Materials are provided "as is" and "as available", without warranty of any kind, implied, express or statutory. Petua Terbaik or PetuaTerbaik.kaer-media.org shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information or Materials obtained from this website. We are also not hosting the material, the material we get are only link from other site. Penafian : Petua Terbaik tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kami juga tidak membekalkan bahan di server kami, bahan yang kami dapat adalah pautan dari web yang lain.
This site is protected by WP-CopyRightPro